Het geheim van heerlijke verse frieten ligt ook aan de voorbereidingen en het telen. Voordat de verse frieten op uw bord liggen gaat bijna een jaar aan voorbereiding en uitwerking vooraf. Nieuwsgierig geworden? Het proces van het poten tot verwerken van verse friet is hieronder omschreven.

Teeltplan: selectie van grond en ras

In de wintermaanden gaan de voorbereidingen voor het nieuwe teeltjaar van start. We bekijken eerst welke percelen we tot beschikking hebben. 1 keer per 4 jaar kan een pieper worden geteeld op hetzelfde stuk grond. We laten de grond bemonsteren om te bekijken hoeveel mineralen in de grond zitten. Daaruit kunnen wij ons teeltplan opbouwen.

Landklaar maken

In het voorjaar wordt het land klaar gemaakt voor het nieuwe pieperseizoen. We zorgen dat de structuur van de grond goed is.


Piepers worden gepoot

Nu gaan we “echt” van start. Pootgoed gaat eindelijk de grond in. Altijd een mooi moment! Tijdens het poten worden de piepers in lange rijen gelegd en ontstaan er ruggen. De afstanden worden a.d.h.v. het ras bepaald. In de rug ontstaat uit de pieper een plant waaraan de nieuwe piepers groeien. Nu kan het groeiproces beginnen.

 

Groei van de pieper en bijsturen

De piepers zijn nu enkele weken geleden gepoot en de plant begint vorm te krijgen.

In deze fase is het heel belangrijk om bij te sturen. Wij houden hier het vochtgehalte, mineralen etc in de gaten. Bij teveel of tekort gaan wij bijsturen, zodat de pieper optimaal kan groeien.

 

Rooien van de piepers

Hier leven wij het hele seizoen naar toe en is voor ons een speciaal moment. De pieper is klaar om geoogst te worden.

 

 

Piepers gaan de opslag in

De “late” ras piepers hebben een hard vel en daarom zijn deze rassen geschikt voor
langere bewaring
in een speciale pieper bewaarloods. In de opslag wordt de pieper op constante temperatuur van zo’n 8°C bewaard. Leuk weetje: enkele maanden van het jaar gebruiken wij “vroege” ras piepers, deze piepers zijn niet vel vast, daarom worden deze piepers direct na het rooien verwerkt.

Van pieper naar verse friet

Vanuit de bewaarloods gaan de piepers naar de verwerkingsloods. Daar worden de piepers eerst gewassen of het hele velletje wordt eraf gehaald om vervolgens gesneden te worden. De frietsnijder snijdt de pieper altijd door de langste kant, daardoor krijg je de mooiste frieten. Tevens worden de kleine stukjes frieten door onze sorteermachine eruit gehaald en zijn onze verse frieten altijd van volle piepersmaak.

 

Verpakken van verse frieten

De gesneden verse friet wordt vacuüm verpakt en gekoeld bewaard. De verse frieten bezorgen wij gekoeld bij de afnemers.

 

 

Verse friet Hmmm.. nu kunnen we echt gaan genieten.

Bereidingstips, klik hier!